ALC
De Aziatische tijgerkat (ALC: Asian Leopard Cat) is een wilde kleine kat die in de jungle van India en meer oostwaards in Zuidwest Azië en China leeft. Er zijn verschillende subsoorten van de ALC variërend van kleine 2 - 3 kilo wegende katten in de Philippijnen, tot 5 - 6 kilo wegende katten in de koude beboste bergen van Mantsjoerijë in China. De subsoorten variëren ook iets in kleur en patroon.
Tijgerkatten zijn nachtdieren. Ze jagen op knaagdieren, andere kleine zoogdieren en vogels. Het zijn goede zwemmers en de volwassen dieren gebruiken vaak water om hun uitwerpselen aan het oog en de neus van andere dieren te onttrekken.
Amur Leopard Cat

© Kingsmarkfarms
Asian Leopard Cat

© Kingsmarkfarms
Nu kun je je afvragen, waarom neem je niet gewoon een ALC in huis? De ALC is, behalve dat hij wild is (en terecht in Nederland verboden als huisdier) een zeer schuwe kat. In de natuur leren deze wilde katten bang te zijn voor alles wat groter is dan zij. Diegenen die niet bang zijn, leven niet lang genoeg om zich voort te planten. Op deze manier leert het ras, via natuurlijke selectie, te overleven. De schuwheid wordt aan de volgende generatie doorgegeven. Dat is ook één van de redenen waarom je F1 tot en met F3 kittens extra handmatig moet socialiseren door ze vaker bij de moeder weg te halen. Maar ook SBT kittens hebben veel socialisatie nodig om uit te kunnen groeien tot lieve en betrouwbare katten. Het wilde karakter van de ALC uit zich niet noodzakelijkerwijs in agressiviteit. Normaal gezien uit het zich in schuw gedrag en blazen / grommen wanneer in het nauw gedreven.

Eén van de positieve karakteristieken van de ALC is zijn intelligentie. Bengalen zijn zo intelligent dat je regelmatig met stomheid geslagen zult zijn. Bengalen binden zich ook sterk met hun mensen. Grote kans dat je met een bengaal een relatie ontwikkelt die je nog nooit hebt meegemaakt met andere soorten tamme katten. Met elke verder van ALC afstaande bengalen-generatie, verdwijnen de schuwheid en de wilde trekjes steeds wat meer. Ten tijde van de 4e generatie (SBT), kun je in principe verzekerd zijn van een liefdevolle, slimme, actieve kat mits op juiste wijze gesocialiseerd.

Wat merk je nog meer van het wilde bloed? Te veel om op te noemen maar hier volgt een kleine bloemlezing. Uiteraard hun uiterlijk. Ondanks hun aaibare uiterlijk zijn het geen schootzitters. Ze zijn zeer actief en hebben veel aandacht nodig. Je kunt bengalen niet alleen houden. Er moet echt een sociaal ander dier in huis bij zijn. Ze hebben een voorliefde voor water. Ze zijn erg vocaal ingesteld. Je kunt letterlijk hele dialogen met ze houden. Hun intelligentie steekt torenhoog af bij andere kattenrassen. Ze zijn eerder ronduit roekeloos dan snel bang. Ze zitten en slapen graag hoog.

En zo zijn er nog veel meer dingen te noemen. Bengalen blijven, zelfs voor echte kattenliefhebbers, een uitdaging. Blader voor meer informatie gerust door de diverse pagina's van deze site of gebruik de zoekfunctie als op zoekt bent naar iets specifieks.

F1: ALC (Asian Leopard Cat) ouder X tamme Bengaal ouder
F2: F1 ouder X tamme Bengaal ouder (heeft een ALC grootouder)
F3: F2 ouder X tamme Bengaal ouder (heeft een ALC overgrootouder)
F4: F3 ouder X tamme Bengaal ouder (heeft een ALC overovergrootouder)
____________________________________________________________
ALC profielen
____________________________________________________________
ALC vachtpatronen
____________________________________________________________
Elke generatie marble bengalen, brengt marble bengalenfokkers dichter bij het doel een vachtpatroon te bereiken dat je bij andere soorten wilde katten in de vrije natuur kunt aantreffen.
Margay

© Adventure Beach
Ocelot

© Adventure Beach
Clouded Leopard

© Laelaps
King Cheetah

© Tom Brakefield
Bornean Clouded Leopard

© Laelaps
The Marble Cat

© The Cat Survival Trust
De gestelde doelen zijn hoog gegrepen, maar men is op weg! Kijk hier voor een aantal prachtige marbles en hun verschillende patronen.
____________________________________________________________
If you find your photo here and you object, please email me and I will remove it at once.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>