Thuiskomen
Je kitten komt thuis
Een krabpaal binnen is voor een bengaal noodzakelijk wanneer je je meubilair heel wilt houden. Overweeg eventueel om een plafondhoge krabpaal te kopen. Bengalen zitten graag hoog.
Voordat je kitten thuiskomt loop je het huis nog even na op gevaarlijke plekken en situaties. Kan het ergens achter, onder, tussen kruipen waar je het niet meer vandaan krijgt? Liggen er losse elektriciteitsdraden? Heb je giftige planten in huis? Kunnen er dingen (om)vallen?
Sta even bewust stil bij: de wasmachine, de droger, de afwasmachine, kookplaten kantel/tuimelramen, open wc, luxaflexkoordjes (verstikking). Een bengaal kitten loopt vaak in 7 sloten tegelijkertijd omdat het zo nieuwsgierig is, houd hier rekening mee.

Om het overgangsproces van het huis van de fokker naar jouw huis te helpen kun je een aantal dingen doen: vraag bijv. of de fokker een aantal dagen van te voren een handdoek in het nest wil leggen. Wanneer je deze handdoek meekrijgt met de verhuizing van het kitten en deze in het mandje legt, kan het je kitten troosten door de bekende geur die er nog in zit. Je kunt ook een zakje uitwerpselen uit de kattenbak van de fokker meevragen. Vies? Ja misschien wel, maar het is ook handig. Wanneer je het zakje in jouw nieuwe, schone kattenbak leegt, zal het kitten meteen iets vertrouwds herkennen. Eventueel al aanwezige andere katten kunnen uitgebreid, rustig de nieuwe geur in huis bestuderen.

Een raskat mag met 13 weken verhuizen. Tegen die tijd is je kitten geënt tegen nies- en kattenziekte. Verdere entingen zijn het eerste levensjaar in principe niet nodig, tenzij je met je kitten naar het buitenland wilt of shows wilt gaan lopen. Overleg in dat geval met je dierenarts. Wees het eerste jaar voorzichtig met pensions. Niesziekte is ondanks de enting toch mogelijk.
Je kitten moet op gezette tijden regelmatig ontwormd worden. Je kunt, als je wilt, je kitten een paar dagen na thuiskomst door je eigen dierenarts laten controleren. Een goede fokker zal dit zelfs aanraden.

Wanneer je kitten binnenkomt, wen je hem eerst aan één deel van het huis. Zet een warm mandje, eten en drinken en een kattenbak klaar. Gebruik voor kittens geen klontvormend kattengrit omdat ze het soms nog wel eens willen opeten. In de maag zal het zich dan tot een klont vormen met alle gevolgen van dien. Laat het mandje, het eten en de bak allemaal even afzonderlijk zien. Geef je kitten de gelegenheid even tot rust te komen, maar blijf in de buurt. Confronteer het niet met teveel tegelijkertijd. Het zal snel wennen en het hele huis doorlopen. Voor het ontwikkelen van een goede band samen, is je kitten in het begin 's nachts bij je laten slapen, op bed of in een eigen mandje een prachtige methode. Het zijn de eerste nachten zonder zijn nestgenoten en zijn moeder en dat is best koud en angstig. Denk er wel aan dat het bij de kattenbak, eten en drinken moet blijven kunnen komen.

Heb je een huis met meerdere verdiepingen, controleer of je kitten kan traplopen (op én af) en laat ook daar zien waar de kattenbak staat. Het beste is om de eerste weken op elke verdieping een kattenbak te hebben staan. Je kitten kan in hoge nood de weg kwijt raken terwijl het toch echt zindelijk is. Ongelukjes horen erbij, zeker in het begin. Breng je kitten regelmatig zelf naar de bak. Na het eten en het spelen zijn vaak kattenbakbezoekmomenten. Een plasplek buiten de bak moet je goed schoonmaken zodat de geur weg is. Spoel na met veel schoon water. Maak het niet schoon met chloor, want die geur doet een kat juist aan plas denken. Je kitten straffen of de neus door de plas halen, werkt averechts. Het is stressvol en je bevestigt alleen maar dat het daar mag plassen. Straffen heeft alleen zin als je je kitten op heterdaad betrapt, maar je weet niet waarom het nu net dat plekje heeft uitgekozen. Het kan voor je kitten een weloverwogen keuze tussen twee kwaden zijn geweest.
Heb je te maken met serieuze zindelijkheidsproblemen, probeer dan de beloontraining eens.
Training en opvoeding
Leer je kitten vanaf het allereerste begin wat het wel en niet mag. Wil je niet dat je kitten bijvoorbeeld op het aanrecht springt, wees dan consequent en zet het er elke keer met een duidelijk "-Naam van het kitten- nee!" of iets dergelijks van af. Bengalen zijn zeer slim en zullen het woord "nee!" en hun naam al snel begrijpen. Echter, wanneer je kitten in de gaten heeft dat jij het niet ziet, is de kans groot dat het alsnog zijn kans waagt. In dat geval zou je je kitten kunnen laten schrikken zonder dat het er erg in heeft dat jij daarvoor verantwoordelijk bent. Op die manier associëert je kitten de schrik niet met jouw aanwezigheid maar wel met zijn actie, namelijk op het aanrecht springen. Luid een sleutelbos laten vallen, of een zacht speeltje in zijn richting gooien, kan zeer effectief werken. Ook voor bengalen is de plantenspuit zeer nuttig. Bengalen houden dan weliswaar van water, maar koude spetters zijn zelfs een bengaal te veel.
Lege petflessen neerzetten die omvallen zodra je kitten komt waar het niet mag komen, werkt zeer effectief. Ook wanneer je er niet bij bent. Behalve als ze allemaal al op de grond liggen natuurlijk. :-)
Door een aantal dagen vrij te hebben wanneer je kitten thuiskomt, kun je een opvoedbasis leggen waar je een heel kattenleven van kunt blijven genieten. Sturing zal altijd nodig blijven, maar een goed begin is het halve werk.

Een kitten echt straffen, werkt averechts. Het kitten zal alleen maar bang van je worden. En dat brei je niet zo 1 2 3 weer recht. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Saphiera. Gestraft en mishandeld. (log 232 en oplopend voor het vervolg in de maanden/jaren erna).
Eten
Zie voeding
Giftig of specifiek niet goed voor katten
Zie giftig
Spelen
Natuurlijk wil je kitten spelen. Maar geef het ook rust, een kitten slaapt veel. Als je kitten te ruw speelt, gewoon stoppen, het leert dan hoe ver het kan gaan. Controleer speeltjes op loszittende oogjes of makkelijk loslatende onderdelen. Een speeltje aan een elastiek of touwtje is prachtig speelgoed, maar berg het op als je uitgespeeld bent, anders kan je kitten zich in de draad draaien en stikken.
Laat je kitten niet te lang alleen. Bengalen zijn geen katten waarbij je een week op vakantie kunt gaan met een oppas die 1x per dag voer neerzet. Ze zullen dan wegkwijnen en zeer ongelukkig zijn. Een bengaal is, nog meer dan andere katten, niet geschikt om alleen op te groeien of enig huisdier te zijn (uitzonderingen daargelaten). Ook al stellen ze menselijk gezelschap zeer op prijs, een assertief speels kattenspeelkameraadje is vereist.
Gelukkig beseffen velen dat een bengaal eigenlijk niet alleen gehouden kan worden. Regelmatig krijg ik mailtjes van mensen die al een kat thuis hebben en over een bengaal erbij denken. Soms betreft de kat thuis een oudere of zelfs al zieke kat. Eén ding moet mij toch van het hart. Toen ik zelf op zoek ging naar mijn eerste bengaal (jaren geleden), hadden wij ook een oudere zieke poes in huis. De fokster die ik sprak en waar ik later inderdaad mijn eerste bengaal kocht, raadde me aan te wachten. Een bengaal is druk, een bengaal houdt van 'pesten', een bengaal zal zieke oudere dieren ongenadig te grazen nemen. Niet omdat een bengaal boosaardig is, maar het zit nu eenmaal in zijn natuur. De poezen die zich al in huis bevinden moeten daar tegen opgewassen zijn. Het blijkt keer op keer dat zelfs volledig gezonde andere rassen telkenmalen de pineut zijn wanneer er een bengaal bij gezet wordt. Wij hebben uiteindelijk gewacht totdat onze poes een natuurlijke dood gestorven was. Ze heeft gewoon rustig haar einde van haar leven kunnen afwachten zonder druktemaker die haar het leven zuur maakte. 
Later toen er dan inderdaad een bengaal kwam, begreep ik pas echt wat de fokster bedoeld had. En wat ben ik blij dat ik naar haar raad geluisterd heb. Geen schuldgevoelens naar onze oude poes toe, geen gedoe en stress in huis.
Misschien iets om over na te denken?
Buiten
Bengalen hoeven niet naar buiten, ze kunnen met voldoende speelmogelijkheden en afleiding zeer gelukkig zijn binnen. Een veilige tuin waar ze niet uitkunnen, een afgeschermd (bengalen zijn zeer goede klimmers en slechte vliegers!) balkon of een ren is goed alternatief voor het zelfstandig naar buiten gaan. Een bengaal is vaak wat roekelozer dan een gemiddelde huiskat. De kans dat hij daardoor in de problemen komt of zelfs verongelukt, is zeer goed mogelijk. Je kunt ze ook heel goed leren aan een kattentuigje aangelijnd te lopen, maar dit kost wel wat geduld. Mocht je je kitten toch persé buiten willen laten, bedenk dan dat je kleuters ook niet alleen naar buiten laat gaan. Als je kitten wat groter is, houdt dan rekening met het verkeer, met veiligheid, met buren die misschien veel minder gecharmeerd van je kat zijn dan jij, met andere katten die je kat kunnen verwonden en besmetten met ziektes, en met het feit dat de bengaal een mooie, dure en zeer gewilde kat is die grote kans loopt gestolen te worden.
Uiterlijke verzorging
Aan de vacht hoeft niet veel gedaan te worden. Af en toe kammen met een fijne kam of zachte borstel. Wassen is al helemaal niet nodig. De bengaal is net als elke kat zeer schoon op zichzelf. Of je nu je kat wel of niet naar buiten laat gaan, het kan altijd voorkomen dat je kat vlooien opdoet. Alleen bij de dierenarts zijn de betere pipetjes/druppeltjes/omgevingssprays verkrijgbaar waar de vlooien nog niet resistent voor zijn. Vlooien brengen trouwens lintwormen over. Overleg dit met je dierenarts.
Nageltjes knippen is meestal niet nodig. Moet het wel, dan gaat dit het makkelijkst wanneer je kat een beetje slaperig is. Een jong kitten kan je nog in het nekvel pakken en zal dan zijn pootjes slap laten hangen zodat je makkelijk kunt knippen. Bij een volwassen kat moet je het niet meer met de nekvelmethode doen. Ze zijn te zwaar daarvoor en je kan je kat hiermee beschadigen. Denk er om dat je niet te diep knipt. Ogen, neus en oren kun je eventueel met een wattenschijfje met wat afgekoeld gekookt water, schoonhouden.
Geslachtsrijp
Je kitten is tussen de zes en negen maanden geslachtsrijp. Wat nog niet wil zeggen dat poezen dan al fysiek en mentaal oud genoeg zijn voor een dracht en een nest. Poezen en katers kunnen allebei gaan sproeien, daarnaast maken bengaalse poezen ook buitengewoon veel lawaai wanneer ze krols zijn. Ze zullen proberen te ontsnappen met als gevolg ongewenste nestjes en kans op besmettelijke, vaak dodelijke ziektes. Heb je geen fokplannen, dan kan je het best vóórdat ze geslachtsrijp zijn, een afspraak bij de dierenarts maken voor sterilisatie/castratie. Het is niet gezegd dat sproeien na deze ingrepen automatisch overgaat. Verder zijn de krolse perioden een grote belasting voor een poes en kunnen ze nogal wat nare medische complicaties met zich meebrengen. De poezenpil is géén goed alternatief. Een poes hoeft niet eerst een keer krols te zijn geweest om gesteriliseerd te worden. Dat je een poes niet tijdens een krolsheid mag laten helpen is ondertussen achterhaald. Ben je van plan wel te gaan fokken met je bengaal, lees dan hier wat tips.
Vragen
Vergeet verder niet dat je met vragen in principe altijd bij je fokker terecht kunt. Schroom niet en maak daar gebruik van. Hij of zij kent je kitten en het ras en zal op veel vragen een antwoord weten.
In deze site kun je zoeken op trefwoord. Daarnaast zijn er op het internet een aantal bengalenfora zoals deze met bengalen-ervaringsdeskundigen.

Meer lezen?
Voeding en giftig
13 weken
kantel/tuimelramen
schoonmaken
FAQ
Vroegcastratie
Zoeken op trefwoord
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>