Fokken
1 keer een nestje is ook fokken
Vaak krijg ik te horen: "Ik wil niet fokken maar ik wil een keer een nestje niet uitsluiten."
Ik ben van mening dat ook 1 keer een nestje, fokken is. Zeker wanneer je de kittens een stamboom wilt meegeven. Je begeeft je dan op het pad van bengalen op de wereld zetten en dat kan en mag alleen maar volgens de regels van het spel.

Ik wil het hier niet hebben over het fokken van stamboomloze kittens of halfbengaaltjes. Daar doe ik, als verantwoorde fokster, niet aan mee.

Ga je je wel met fokken bezighouden, doe het dan alsjeblieft goed. Lees je in, vraag advies en zorg voor hulp van een deskundige ervaren bengalenfokker. Een bengalennestje fokken doe je niet zo maar even, daar komt een heleboel bij kijken.
Geslachtsrijp
Je kitten is tussen de vijf en negen maanden geslachtsrijp. Wat nog niet wil zeggen dat poezen dan al fysiek en mentaal oud genoeg zijn voor een dracht en een nest. Poezen en katers kunnen allebei gaan sproeien, daarnaast maken bengaalse poezen ook buitengewoon veel lawaai wanneer ze krols zijn. Ze zullen proberen te ontsnappen met als gevolg ongewenste nestjes en kans op besmettelijke, vaak dodelijke ziektes. Heb je geen fokplannen, dan kan je het best vóórdat ze geslachtsrijp zijn, een afspraak bij de dierenarts maken voor sterilisatie/castratie. Het is niet gezegd dat sproeien na deze ingrepen automatisch overgaat. Verder zijn de krolse perioden een grote belasting voor een poes en kunnen ze nogal wat nare medische complicaties met zich meebrengen. De poezenpil is géén goed alternatief.
Fokken
Ben je van plan te gaan fokken met je bengaal, lees dan hieronder verder. Fokken met een bengaal is leuk en dankbaar werk. Bengaalse poezen zijn over het algemeen goede moeders die meestal makkelijk bevallen. De kittens ondernemend, vertederend en mooi.
Mentor
Zorg dat je een mentor hebt die je kan bijstaan. De fokker van jouw poes kan bijvoorbeeld je mentor zijn, maar ook een andere meer ervaren bengalenfokker. Deze kan je helpen bij de papierwinkel, de keuze van een geschikte kater, het verloop van zwangerschap en geboorte, het beoordelen van de kittens en de verkoop ervan. Er zijn te veel catteries die maar wat doen zonder enige juiste begeleiding. Bij het fokken met bengalen moet je je verdiepen in de genetica, in de diverse stambomen en lijnen. Het is van belang dat je goed katten kan analyseren op uiterlijk. Het is niet de bedoeling dat een bengaal op een gedomesticeerde kat lijkt. Ook het 'innerlijk' van je fokkat moet je kunnen inschatten. Niet elke bengaal heeft het juiste karakter om er mee te fokken. Het fokken met bengalen is fascinerend maar lastig. Als kittenkoper mag je van de fokker verwachten dat deze verstand van zaken heeft. Als fokpoeskoper mag je van je fokker verwachten dat deze bereid is jou verder te begeleiden en je te onderwijzen.
De papieren
Raszuivere bengalen hebben een stamboom. Voor het verkrijgen van een stamboom, moet je lid zijn van een erkende kattenvereniging en cattery opstarten. Het opzetten van de papierwinkel voor een cattery is het allermakkelijkste. Maar daarna....
De fokpoes
Is je poes geschikt voor de fok? Veel bengalenkittens worden verkocht met een fokverbod. Deze kittens zijn prima huisdieren maar niet geschikt voor de fok omdat ze bijvoorbeeld een uiterlijke fout hebben, er inteelt in de bloedlijn zit, ze niet het geschikte karakter ervoor hebben, de fokker de lijn voor zichzelf wil houden of omdat de bloedlijn al dusdanig gebruikt is dat kittens geen verbetering meer voor het ras zullen zijn. Helaas worden er ook steeds vaker kittens als fokpoes aangeboden alleen omdat ze dan meer opbrengen.
Hoe kom je aan een goede fokpoes? Zijn er de nodige gezondheidstesten gedaan bij de ouders/voorouders van de poes? Op welke kenmerken wil jij gaan fokken? Wat is voor jou belangrijk? Ben je bereid de prijs daarvoor neer te leggen? Je vindt geen goede fokpoezen voor bijvoorbeeld een gemiddelde huisdierprijs van 600,- Wanneer je wel een poesje zonder fokverbod hebt maar deze toch ongeschikt is, krijg je maar matige kittens die eigenlijk geen aanwinst voor het ras zijn, en zelfs het ras naar beneden kunnen trekken. Een kitten zonder fokverbod maakt deze niet per definitie geschikt voor de fok. Ben je bereid je dermate in het ras te verdiepen dat ook jij een aanwinst in bengalenfokkerswereld zult zijn?
Foundation F1, F2 en F3 fokpoezen zijn voor gevorderden. Deze dicht bij de ALC staande poezen kunnen nog veel wilde trekjes van hun voorouders hebben. Het houden van ze alleen al, is vaak lastig omdat ze schuw en onzindelijk kunnen zijn. Bij het fokken hiermee kan je tegen allerlei ongewilde zaken aanlopen zoals bijvoorbeeld moeilijk zwanger raken, kleine nesten, te weinig melkgift, het agressief verdedigen van de kittens, het erg makkelijk verstoren van het nest, negeren van het nest en extreem slepen met de kittens of zelfs met volwassen katten. Het socialiseren van Foundation kittens is een zeer tijdrovende klus waar ook morele bezwaren kunnen gaan meespelen. Wist je bijvoorbeeld dat je al vrij snel deze kittens van de moeder moet scheiden en ze zelf, dag en nacht, moet flessen?

Heb je wel je veelbelovende geschikte fokpoes gevonden? Dan komen we aan het volgende hoofdstukje.
De kater
Het is verstandig wanneer je begint met fokken een buitendekking te nemen. Je brengt je krolse poes dan een paar daagjes naar de fokkater. Hier betaal je dan dekgeld voor. Volle (ongecastreerde) katers houd je je niet voor je lol. Ze sproeien, ze maken bijzonder veel herrie en je moet ze apart houden. Maar welke kater past nu het best bij jouw mooie fokpoes? Neem je de eerste de beste die beschikbaar is? Foute keuze. Misschien wel makkelijk, maar de kittens zullen geen aanwinst voor het ras zijn. Een kater vult jouw poes op uiterlijk en karakter aan zodat de kittens een verbetering voor het ras zullen zijn. Ook voor de kater geldt: hoe zit het met de diverse gezondheidstesten/screenings van hem, zijn ouders en voorouders.Het beste kan je je laten adviseren door je mentor.
Dat is ook de reden waarom ik er persoonlijk zo tegen ben dat beginnende catteries gelijk en poezen en een kater aanschaffen. Kijk nou eerst eens of je het fokken wel leuk vindt. Kijk nou eerst eens wat voor kater het beste zal gaan passen bij jouw fokpoesje. Leer welke uiterlijke kenmerken wel en welke liever niet bij een bengaal horen. Bedenk wat jij mooi vindt en weet dat dat na meer ervaring gaat veranderen. Weet je ondertussen genoeg over het ras, over het kunnen beoordelen van katten volgens de rasstandaard, over wat je gestelde fokdoelen zijn, ga dan eens nadenken of het zinvol is zelf een kater in huis te halen.
De lijnen
Gelukkig is er de laatste jaren op karakter geselecteerd. Er zijn nogal wat "oudere" lijnen die erg lastig zijn en lastige karakters vererven. Achteraf gezien had ik beter misschien nooit met Zahra moeten fokken. Toentertijd was dat allemaal nog onbekend en "hoorde" dat bij het ras. Lees hier een tipje van de sluier.
Probeer je fokpoes objectief te beoordelen. Is ze vriendelijk, is ze redelijk makkelijk in de omgang? Vraag de katereigenaar waar je op dekking gaat de hemd van het lijf over het karakter van de fokkater. Heb je twijfels, neem je verlies en doe het niet. Karakter wordt wel degelijk in de genen doorgegeven.
Zwangerschap en bevalling
Begeleiding hierbij kun je in feite aan elke ervaren fokker vragen ongeacht het kattenras. Verder is het zinvol er zelf ook over te lezen zodat je eventueel adequaat kan ingrijpen mocht het nodig zijn.
De kittens
Bengalen hebben meestal nesten van rond de 4 kittens. Welk geslacht hebben de kittens? Van welke kwaliteit zijn ze? Zijn ze geschikt voor fok en/of show of toch beter als huisdier? Als leek kan je geen onderscheid maken. Je moet met zo veel factoren rekening houden. Je mentor kan een grote hulp hierbij zijn.
Bengalenkittens zijn druk, heel erg druk. Het is vanaf een week of 8 best afzien. Het is niet voor niets dat de meeste huis- tuin- en keukenkittens met de leeftijd van 6-8 weken op weg gaan naar een nieuw huis. Ze zitten tegen die tijd overal in, op, onder, en tussen. En geloof me, bengalenkittens zijn nog veel erger. Die lopen echt in 7 sloten tegelijkertijd.
Heb je de tijd ze goed te socialiseren? Mogen ze vanaf een week of 2 à 3 in de huiskamer vertoeven? Accepteer je dat je huis 3 maanden, en dan met name de laatste 2 maanden zal draaien om schattige vertederende kittens, maar ook zal bestaan uit kattteneten, kattengrit, kattenpoep, kattengeur, kattenbakken, kattenbeschadigingen, kattenspeeltjes, kattenontwijken, kattenvoorzorgsmaatregelen, kattenstress, kattenongelukjes?
Meestal gaat alles goed. Bengalenpoezen staan bekend om hun goede moederschap, maar er kan natuurlijk altijd wat misgaan. Hoe ga je om met deze tegenslagen bij het fokken? Wat als je de kittens zelf om de 2 uur dag en nacht moet voeden? Kan je dat, of kan je de mogelijke gevolgen accepteren mocht het niet lukken? Kan je omgaan met eventuele sterfte? Kan je straks wel afstand van de kittens doen?
De kosten
Ben je bereid de kosten te dragen? En kan je ze ook voorschieten? Een wijdverbreid misverstand is dat men van fokken rijk kan worden. Van goed doordacht en gezond fokken word je niet rijk.
Zelfs bij zulke dure kittens als die van de bengaal, kan je nog behoorlijk je neus stoten. Misschien heeft de moeder een keizersnee nodig, misschien bezeert een kitten zich en moet je vaker dan normaal naar de dierenarts.
Heb je genoeg resources om ze te verkopen? Bengalen zijn gewilde katten, maar niet iedereen kan ze betalen. Met voldoende internetbekendheid en een gedegen website, zullen er veel mensen reageren, maar zodra je ze de prijs laat weten, haakt 95 % af.
Bij de laatste 5 % moet je zelf kunnen beoordelen of die mensen geschikt zijn. Weten ze waar ze aan beginnen? Hebben ze wel de juiste bedoelingen? Is er nog een andere kat in huis aanwezig en zal deze kat een druk kitten wel leuk vinden? Zal men niet een huisdier-bengaal voor de fok gaan gebruiken? Vaak valt dan alweer het merendeel af. Een mentor kan zijn of haar mensen en contacten naar jou doorverwijzen wanneer de mentor zelf geen geschikte kittens heeft.
Het zal meestal wel lukken voor elk kitten een goed huis te vinden, al kan het betekenen dat je soms de prijs wat moet laten zakken. Liever een geschikt huis voor een lagere prijs, dan ten koste van alles een hoge prijs met de kans dat je kitten of terugkomt of geen gelukkige toekomst tegemoet gaat.
Wanneer iedereen dan 'onder dak' is, kan het echte zorgeloze genieten gaan beginnen!
Herplaatsen
Heb je nagedacht over wat en hoe na je eerste nest(en)? Houd je zelf een kitten aan, en daarna misschien nog één? Om diversiteit in je lijnen te houden, zul je waarschijnlijk weer een nieuwe fokpoes moeten kopen. Je zult de eerste niet zijn die na een bepaalde tijd met te veel katten in een te kleine ruimte zit. Ben je sterk genoeg poezen die niet meer gelukkig zijn in jouw groep maar wel jaren bij je geleefd hebben, eventueel te herplaatsen?
Genieten
Ik wil niemand afschrikken, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik alles vóór het eerste nest behoorlijk onderschat heb. Het is 3 maanden hard werken voor heel weinig 'winst'. Door mijn gemotiveerde aanpak, (en laat ik vooral mijn zoon niet vergeten die met eindeloos geduld met ze speelt en op ze let wanneer ik even de kamer uit ben) zijn onze kittens allen erg mensgericht als ze verhuizen en, voor zover mogelijk voor een kitten van 13 weken, redelijk opgevoed.
Aan de andere kant heb ik ook heel erg genoten. Kittens die in je handen geboren worden. Een kitten dat niet uit zichzelf wilde ademen, heb ik aan het ademen kunnen krijgen. Het met de dag zien groeien en veranderen van die kleine lijfjes. Elke mijlpaal werd met veel enthousiasme begroet. Mijn zoon die zo blij was en honderduit op school vertelde totdat zijn klasgenootjes er dol van werden. De foto's waarop hij voor het eerst in zijn leven een pasgeboren kitten durft vast te houden, koester ik.
Voldoening
De voldoening wanneer je dan na 3 maanden een lief, mooi, gezond kitten kan afleveren aan mensen die bijna niet kunnen wachten totdat het eindelijk zo ver is. De blijde emails en telefoontjes wanneer het kitten voor het eerst bij hen op schoot kruipt en zich thuis begint te voelen in zijn nieuwe huis. De foto's die daarna volgen waarop je ze bijna niet meer herkent omdat ze zo gegroeid zijn. De herkenbare verhalen over de nieuwsgierigheid, het meedouchen en de streken die ze uithalen. De verbazing, zelfs bij kopers die al bekend zijn met bengalen, over jouw kitten. Elke bengaal is anders, elke bengaal heeft zijn eigen eigenaardigheden die altijd weer voor verrassingen kunnen zorgen.
Dus kort samengevat
Ga op zoek naar een geschikte fokpoes. Heb geduld bij het vinden ervan. Wees kritisch in je keuzes. Vraag of een bengalenfokker je wil begeleiden. Neem het kitten vanaf 13 weken in je huis. Voed haar op tot een evenwichtige lieve poes. Lees je ondertussen in de bijbehorende materie in. Basisgenetica, rasstandaard, zwangerschap, bevalling, socialisering, steeds voortschrijdende inzichten in beschikbare gezondheidstesten. Ga inlichtingen winnen, bezoek eventueel shows, browse je suf op het internet naar diverse types, vachtpatronen, verschillen en overeenkomsten. Dan ben je zo al weer een jaar verder. En ga dan eens denken of je het nog steeds wilt en de tijd ervoor kunt vrijmaken.

Nu nog steeds begeleid ik in de verdere opvoeding en mogelijke problemen wanneer de huidige eigenaren hierom vragen. Mocht er ooit een kitten van mij herplaatst moet worden, dan gaat dat of via mij of ik probeer te bemiddelen. Je taak houdt niet op na de overdracht van je kittens!

Meer lezen?
In een notendop de vacht basisgenetica.
Bengaal algemene rasinfo en rasstandaard.
Evaluating_Quality_of_Bengal Kittens
Info bevalling.
Waarom mogen de kittens pas met 13 weken verhuizen?
Een bengaalkitten zoeken en kiezen.
Je kitten komt eindelijk thuis.
Prenatale ontwikkeling van de kat (pdf file English).
Diverse kitten links.
Veel gestelde vragen.
Herplaatsers, buitendekkingen etc. Herplaatsers.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>