Voeding en giftig
Eten
Bengalen staan bekend om hun gevoelige maag en zwakke darmen.

Vers vleesvoeding als bijv. Carnibest of droogvoer van een goede kwaliteit moet de hele dag tot je kittens beschikking staan, net als vers water. Dit voer bevat alle benodigde vitaminen en voedingstoffen die een kat dagelijks nodig heeft. Je kan voor speciaal kittenvoer kiezen wat afgestemd is op de behoeftes van groeiende kittens. Dit voer bevat onder andere meer eiwitten. Houdt je kitten hier diarree of andere ontlastingsproblemen van, dan mag je ook voorzichtig overschakelen op droogvoer voor volwassen katten wat vaak beter verteerd wordt. Beter nog is (evt. tijdelijk) volledig over te schakelen op de vers vleesvoeding zoals Carnibest. Droogvoer uit de supermarkt is goedkoper maar bevat te veel zout en kan op den duur nierproblemen geven. Tenzij je kitten aan natvoer (de bekende zakjes) gewend is, geef je het in het begin alleen droogvoer. De eerste weken is het verstandig hetzelfde voer te geven dat je kitten bij de fokker kreeg, dit om diarree te voorkomen. Door de stress van het verhuizen is je kitten hier toch al erg vatbaar voor. Geef in dat geval wat rijstewater, rijst, gekookte vis of gekookte kip. Kijk het niet te lang aan, een kitten kan binnen 24 uur volledig uitdrogen.
Bij het overschakelen naar een ander voer heeft een kat tijd nodig. De maag kan grote veranderingen in het voer niet aan met diarree tot gevolg. Meng gedurende 3 tot 4 dagen het oude voer met het nieuwe voer en verhoog als het goed gaat elke keer het percentage nieuw voer. Melk heeft een kat niet nodig. Sommige katten verdragen het zelfs niet. Wat verdunde koffieroom of kattenmelk mag wel, maar ook dit kan diarree tot gevolg hebben.
Blijft je kitten langdurig aan de diarree, dan doe je er verstandig aan de ontlasting eens te laten onderzoeken op o.a. giardia of andere parasieten en wormen.

Varkensvlees
In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk en zal zijn leven nog maximaal 3 dagen beslaan. De symptomen lijken op die van rabiës (hondsdolheid). De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enzovoort. Er zijn geen medicijnen voor. Voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees of produkten waar varkensvlees in verwerkt zit te geven.

Rauw vlees
Door het eten van rauw vlees kan een kat maagdarmstoornissen krijgen, omdat het zwaar verteerbaar is. De symptomen uiten zich in braken of diarree. Ook is er het gevaar van lintwormen. Als een lintworm in de darm tot ontwikkeling komt kan dit tot spijsverteringsstoornissen leiden. Het is dus altijd beter vlees te verhitten door middel van het te koken. Toch is er ook wat voor te zeggen om jonge kittens van een week of 5 die overgaan van moedermelk op vast voer, voorzichtig te laten beginnen met rauw lamshart. Dit niet-steriele vlees zorgt voor de opbouw van een goede darmflora. Het beste kun je de diepgevroren variant kopen aangezien lamshart heel erg snel bederft. Vaak wordt er te veel eenzijdig vlees gegeven. Hierdoor kunnen katten op latere leeftijd nierproblemen ontwikkelen. Ga je helemaal over op rauw vlees, lees je in op de diverse fora. De samenstelling en verhoudingen zijn heel belangrijk. Jonge katten geef je als richtlijn 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Volwassen katten hebben genoeg aan 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat die al nierproblemen heeft, heeft al voldoende aan 5 gram per kilo lichaamsgewicht. O.h.a. geldt dat met name kittens en niet geholpen katten zich niet overeten. Hebben ze behoefte aan meer en ze worden er niet dik van, dan is dat blijkbaar echt nodig.

Lever
Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op. Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft bovendien een hoog gehalte aan vitamine A. Deze vetoplosbare vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewrichts- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking. Als je persé lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A.

Botjes
Botten van gevogelte, varkens- of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Ze splinteren makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikt. Gare botjes splinteren nog makkelijker. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo'n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook hierbij is een operatie noodzakelijk met daarnaast een antibiotica behandeling. Geef je kat beter helemaal nooit botjes, gaar of niet gaar.

Vis
Bij vis bestemd voor menselijke consumptie, ongeacht of hij heel is, aangekleed, rauw, gekookt, of ingeblikt zal een nutritionele tekortkoming van welke soort dan ook veroorzaken, wat op zijn beurt uiteindelijk voor een serieuze ziekte zorgt.
Tonijn: de meeste katten zijn dol op tonijn, maar het bevat maar weinig voedingsstoffen. Te veel kan dus leiden tot ondervoeding en kwikvergiftiging.
Ingeblikte vis verpakt in olie of water: is geen behoorlijk dieet voor een kat. Al is het rijk aan proteïne, het voorziet de kat niet in de benodigde hoeveelheden van bepaalde aminozuren, hoofdzakelijk taurine, om gezond te blijven. Als katten te weinig taurine binnen krijgen, kunnen ze blind worden of een hartkwaal ontwikkelen en uiteindelijk sterven.
De calcium tot fosfor-verhouding in ingeblikte tonijn is 1:14.8 waardoor de kat van te weinig calcium wordt voorzien om de fosforbalans te balanceren, wat resulteert in een botziekte veroorzaakt door te weinig calcium in het bot door het gemis van mineralen in het dieet. De enige vissoort die in genoeg calcium voorziet is zalm met graat. Ook worden er door het voeren van alleen ingeblikte vis te weinig essentiele vitaminen aangevoerd zoals vitamine A en vitamine B-soorten, zoals thiamine, riboflavine, pantoteenzuur, foliumzuur, en vitamine B12. Ten slotte, ingeblikte vis heeft een hoog sodiumgehalte wat kan betekenen dat de kat hiervan mischien te veel krijgt.
Als vis moet worden toegevoegd in het menu van de huiskat, mag men dat alleen maar met spaarzaamheid doen, zoals een traktatie, of om een zieke kat over te halen tot eten. Verder dan dat is het verhaal kat en vis een fabeltje.
Er is wel ingebikte vis als kattenvoer. Let op bij het voeren van blikvis voor katten dat er specifieke mineralen, vitamines en taurine is toegevoegd door de fabrikant waardoor het een compleet voer is.

Blaasgruis
Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S.; Feline Urinary Syndroom (Blaasgruis) kunnen krijgen. Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, en/of blaasontsteking. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vergiftiging te voorkomen en de kat voor een pijnlijke dood te behoeden. Wat betreft het geven van droogvoer; probeer zoveel mogelijk te combineren met blikvoer. En zorg dat er altijd water klaarstaat. Het droogvoer is goed voor de tanden en het blikvoer vinden de meeste katten lekkerder en er zit vocht in.

Restjes
Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden.

Giftig of specifiek niet goed voor katten
Look en bieslook: kunnen je kat zware darmproblemen geven.

Alcohol: heeft hetzelfde effect op jouw kat ls op de mens, alleen is er veel minder voor nodig. Hoe kleiner de kat, hoe sterker het effect. Twee theelepels zijn genoeg om coma bij je kat te veroorzaken.

Uien: bij katten worden de rode bloedcellen afgebroken, wat kan leiden tot bloedarmoede en problemen met de darmen.

Zuivelproducten van de koe, inclusief melk, yoghurt, kaas en ijs: zijn niet verteerbaar voor katten inclusief kittens. Het kan diarree veroorzaken en voedselallergie, wat zich manifesteert in jeuk.

Chocolade: is giftig voor katten. Katten kunnen er van sterven, maar gelukkig zijn de meeste katten niet dol op chocolade. De schuldige is de stof theobromine en dat zich in alle soorten chocolade, ook witte. Katten die toch chocolade eten kunnen overgeven, diarree krijgen of extreem dorstig zijn. Het kan ook hartritmestoornissen, beroertes, trillingen en de dood veroorzaken.

Caffeine: zoals in thee en koffie, is in grote hoeveelheden dodelijk voor katten. Een medicijn bestaat er niet. Symptomen van caffeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, gejaagde ademhaling, hartkloppingen, spierspasmen en bloedingen. Caffeïne vind je ook in cacao, chocolade, cola en pepmiddelen.

Druiven en rozijnen: worden vaak gebruikt als snoepje maar dat is geen goed idee. Het kan leiden tot nierfalen. Een klein beetje is al genoeg om je kat herhaaldelijk te doen overgeven of te leiden tot hyperactiviteit. Een dag later kan je kat lethargisch en depressief zijn.

Xylitol: snoep, kauwgom, gebak, tandpasta en dieetvoeding zijn vaak gezoet met xylitol. Dit kan de circulatie van insuline verhogen, de bloedsuikerspiegel doen dalen en leiden tot leverfalen. Symptomen zijn: overgeven, lethargisch gedrag en een slechte coördinatie. Binnen een paar dagen kan je kat of hond hieraan overlijden.

Suiker: heeft bij katten net hetzelfde effect als bij mensen: het leidt tot overgewicht, tandproblemen en diabetes.

Rauwe eieren: bevatten ze een enzym dat de opname van vitamine B verhindert, wat je kat bij frequent gebruik huid- en vachtproblemen kan geven.

Gistdeeg: rauw deeg zal rijzen in de maag van je kat. Dit kan erge pijnen veroorzaken. Gist produceert ook nog eens alcohol, wat je viervoeter ook nog eens alcoholvergiftiging kan veroorzaken.

Medicatie: behandel je kat en hond zoals je kinderen: geef ze geen medicijnen voor mensen, tenzij je dierenarts je richtlijnen heeft gegeven. Ze kunnen dodelijk zijn.

De keukenkast bevat veel zaken die giftig zijn voor je kat of hond, zoals bakpoeder en nootmuskaat. Hou de deuren dicht, als je je kat niet wil vergiftigen.

Wat te doen als je hond of kat iets gegeten heeft dat het niet mocht eten? Dan bel je best zo snel mogelijk de dierenarts of eventueel het antigifcentrum.

Aangepaste bronteksten eten: Kattenplaza, hln.be, natuurlijke voeding

Vragen
Vergeet verder niet dat je met vragen in principe altijd bij je fokker terecht kunt. Schroom niet en maak daar gebruik van. Hij of zij kent je kitten en het ras en zal op veel vragen een antwoord weten.
In deze site kun je zoeken op trefwoord. Daarnaast zijn er op het internet een aantal bengalenfora zoals deze met bengalen-ervaringsdeskundigen.

Meer lezen?
Thuiskomen
13 weken
kantel/tuimelramen
schoonmaken
FAQ
Vroegcastratie
Zoeken op trefwoord
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>