Houdgreep / dwangbuis
Een bengaal kan erg slecht tegen dwang. Soms kan het helpen om zelf even rustig te worden en met zo min mogelijk dwang of vasthouden het nogmaals te proberen. Een ander truukje wat hier ook wel eens wil helpen, is de bengaal met 4 poten aan de krabpaal te "haken". Tegen de tijd dat er een klauw los is, hoop ik het spuitje medicatie al naar binnen te hebben gewerkt. Dit werkt helaas niet voor pillen die doorgeslikt moeten worden.

Kittens hebben nog de reflex als hun nekvel wordt opgepakt, dat ze zich stil houden. Hier kan je voor de kleintjes gebruik van maken. Til ze niet op aan hun nekvel, op een gegeven moment zijn ze daar echt te zwaar voor. Maar het vel iets oppakken, kan de reflex nog uitlokken (tot een bepaalde leeftijd).
Henk Lommers toont wat de beste methode is om je kat of hond onder controle te krijgen, zodat je hem kunt onderzoeken of meenemen naar de dierenarts. De handdoekmethode werkt bij menig temperamentvolle bengaal niet. Onderstaande houdgreep werkt wel voor het geval het met zachte dwang niet werkt of lukt.
Helaas is het filmpje niet meer online via de AVRO site. De foto's zijn hopelijk genoeg. Het gaat met name om de 2 vingers tussen de achterpoten voor meer grip, het nekvel pakken en de kat op zijn zij strekken en neerleggen. Het lijkt heel naar maar het gaat erom dat de stress zo min mogelijk is. Mijn ervaring is dat ze het niet leuk vinden maar niet zo erg meer stribbelen.

Een ander filmpje met op minuut 3.5 een houdgreep:
Dwangbuis
Soms raakt een kat te veel overstuur van een houdgreep of handdoek. Hier hebben we een speciale dwangbuis gemaakt van babyspullen: flanellen luier gevoerd met een aan beide kanten katoenen bedzeilmolton. Sterke kat die daar doorheen komt met haar nagels. Voor sommige katten is dit veel minder belastend dan een handdoek of een houdgreep.
En zo werkt het:
Clipnosis
Nieuw op de markt. De Clipnosis. Een klem die de knijpers in de nek vervangt om de kat kalm te houden tijdens een behandeling. Een voorbeeldfimpje staat hier. Maar zolang hij nog niet in Nederland verkrijgbaar is, een rijtje knijpers in het nekvel werkt hetzelfde.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>