Zindelijkheid
Meestal is het de moederpoes die de kittens zelf zindelijk maakt. Ze neemt ze mee naar de bak en geeft zelf het goede voorbeeld. In principe mag je ervan uitgaan dat een kitten vanaf een week of 6 zindelijk begint te worden. Niet elk kitten is zo snel en niet elk kitten heeft het gelijk helemaal door. Een kitten van 13 weken wat al die tijd bij de moeder is geweest, zou zindelijk moeten zijn op de kleine ongelukjes na. Soms gaat er toch iets mis of snapt een kitten het niet goed en zal daardoor onzindelijk blijven. In dat geval moet je ingrijpen.
Allereerst, pas de gouden regel toe: aantal katten + 1 = aantal kattenbakken. Heb je een huis met meer verdiepingen? Zorg dat er (tijdelijk) op elke verdieping minimaal 1 bak staat en dat je kitten dit ook weet.

Zorg er allereerst voor dat je zeker weet dat er geen medisch probleem, onvrede (protestplassen) of stress ten grondslag ligt aan de onzindelijkheid. Het is mogelijk dat er meer aan de hand is. Laat je kat door de dierenarts nakijken op blaasgruis, blaasontsteking of een evt. nierprobleem. En vraag ook daar om raad.

Hoe groot is je eigen kattenpopulatie? Hoe gaat de groep samen? Kan je kat rustig naar de bak zonder dat er gelijk een andere kat op de loer ligt? Is je kat veel alleen overdag? Is hij misschien verveeld? Kan hij opschieten met de andere dierlijke bewoners van het huis? Hoe is het met zijn stresslevels? Denk eens aan buurtkatten die om het huis misschien hun geuren afzetten wat als een mogelijke bedreiging voor jouw kat kan overkomen. Experimenteer eens met verschillende soorten bakken (open bakken, met kap maar dan wel zonder klapdeurtje, grotere of juist kleinere bakken, doorzichtige curverbakken) en verschillende soorten kattengrit of steriel zandbakzand. Heb je je kitten net uit de cattery vandaan, informeer eens welk grit ze daar hadden.

Gebruik voor kittens geen klontvormend kattengrit omdat ze het soms nog wel eens willen opeten. In de maag zal het zich dan tot een klont vormen met alle gevolgen van dien. Sommige mensen gebruiken ook wel eens gescheurde kranten in de bak. Ik ben daar persoonlijk niet zo voor omdat daarna je nog niet gelezen kranten of tijdschriften misschien niet meer veilig zijn. Houdt de bakken schoon, maar niet te schoon. Een bak waar gelijk hun eigen geur uitgehaald wordt, kan averechts werken.

Daarnaast is het belangrijk dat je de ongeluksplekjes wel goed schoonmaakt en de training eventueel ondersteunt met feromoonverdampers, aantrekkelijke geurstofjes in de kattenbak (valeriaan, kattenkruid, een druppel chloor) of medicatie. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.
Een gouden regel voor het aantal benodigde kattenbakken in huis is het aantal katten plus 1. Deze bakken mogen niet op een tochtige of koude plek staan. Niet vlak bij het eten, en niet op een plek waar het kitten zich bedreigd of opgejaagd kan voelen. Voor deze training is het zinvol meer bakken te gebruiken dan het aantal van de gouden regel.

Houd je kitten zo veel mogelijk in de woonkamer waar je het in de gaten kunt houden. Als je je kitten in het hele huis laat rondscharrelen, heb je kans dat het de bakken niet op tijd kan vinden en kun je weer opnieuw beginnen met de training. Of je kitten doet het netjs op de bak maar jij ziet het net even niet. Je kitten straffen of de neus door de plas halen, werkt averechts. Het is stressvol en je bevestigt alleen maar dat het kitten daar mag plassen.
Belonen werkt daarentegen vaak erg goed.

Koop een aantal zakjes voor je kitten absoluut onweerstaanbare snoepjes. Zet minimaal 2 open bakken, zonder kap, zonder deurtje, in je woonkamer op strategische plekken ver van elkaar, (dit is tijdelijk!!) Je kan eventueel teiltjes gebruiken als tijdelijke kattenbak. Zorg er dan wel voor dat het teiltje groot genoeg is en niet omkiepert wanneer het kitten met zijn voorpootjes op de rand staat. Sommige kittens hebben een favoriete plek waar ze graag plassen. Kijk of je een bak precies op zo'n plek kunt neerzetten, dat werkt vaak het beste. Lukt dat niet, probeer dan eens aluminiumfolie daar neer te leggen en zet de plek vol met lege petflessen die omvallen zodra het kitten er probeert te gaan zitten zodat je kitten schrikt.
In het begin zet je je kitten tig keer op de open bakken in de woonkamer. Uiteraard zodra het kitten ook maar de kleinste aanstalten maakt om de behoeften te doen maar ook wanneer het net gespeeld of gegeten heeft en gewoon zo 'zonder enige reden'. Zodra het kitten even in de bak is geweest, of het nu wat gedaan heeft of niet, geef je het een snoepje en alleen dan. Heb je meer katten in huis, geef hen dan ook een snoepje om jaloersheid te voorkomen. Let op, want die eerste dagen heb je geen moment rust.
;-)

Daarna bouw je het wat af. Je zet je kitten nog regelmatig zelf in de bak maar geeft het alleen een snoepje als het daadwerkelijk wat gedaan heeft op de bak. Hopelijk kom je na een paar weken in het stadium dat je je kitten alleen nog snoepjes hoeft te geven wanneer het zelf naar de bak gaat en netjes zijn behoefte daar deponeert.

Voor de nachten en momenten wanneer je je kitten niet in de gaten kunt houden zou je het eigenlijk totdat het zindelijk genoeg is, moeten opsluiten. Dat hoeft echt geen bench te zijn. Een kamer, een badkamer met een aantal bakken op een vaste plek, water en eten is goed. Zolang er maar geen poep/plas-grage plekken zijn zoals een kleedje, een stoel of wat je kitten dan ook graag uitzoekt om als bak te gebruiken.
Zodra je kitten echt goed doorheeft dat het in de bak de behoeftes moet doen, kun je voorzichtig beginnen met het verschuiven van de bakken naar uiteindelijke plek. Elke dag schuif je de bakken een klein stukje op. Je blijft je kitten in de bak zetten en duidelijk maken dat de bak nu een klein stukje verder weg staat. Het is even uitvinden wat de maximale schuifafstand per dag is. Het ene kitten vindt 10 cm al te veel, het andere kitten kan een meter makkelijk aan.
Sommige kittens hebben een hekel aan een bak waar al wat in ligt, of aan een bak waar al een andere kat op is geweest. Er zijn zelfs kittens die 1 bak voor plassen en 1 bak voor de grote boodschap prefereren. Ook deze voorkeuren kun je met succes door middel van deze beloontraining doorbreken.
Hier maakte een kitten mij op een gegeven moment duidelijk dat het naar de bak ging om vooral het snoepje maar niet te hoeven missen. ;-)
Deze training is een langdurige kwestie die veel van je geduld vergt. Ga je te snel of wil je te veel in te korte tijd, dan is alles voor niets geweest en kun je weer van voren af aan beginnen.

Lukt het echt allemaal niet, ga dan aan benchtraining denken. Informeer bij de dierenarts hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Veel succes!

Meer lezen?
Urine plekken schoonmaken
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>