Het verwijderen van urinegeur
Voor katteneigenaren met consequente plassers en sproeiers. Wees ervan verzekerd dat het buiten de bak plassen geen medische oorzaak heeft. Een veel voorkomende oorzaak is bijv. blaasgruis of een blaasontsteking. Een simpel urinetestje via je dierenarts kan dit uitsluiten. Psychische oorzaken kunnen stress of ontevredenheid zijn.
Voor verse urine
Maak de vlek schoon met tapijtreiniger. Maak het dan nat met een ouderwets sopje soda, laat het tien minuten intrekken en maak het daarna weer droog. Als de urine een kussen heeft doorweekt en de bank of vloer eronder, dan is het moeilijk de geur eruit te halen, wat je ook probeert. Om vlekken te vinden zonder dat je zeker bent dat ze er zijn, kun je een UV lamp gebruiken met een speciaal filter (om het restant zichtbaar licht uit te schakelen). Urine fluoriseert in "zwart licht".

Klik hier voor een enzym produkt inclusief UV lamp. Persoonlijk vind ik deze erg fijn in gebruik!
Urine eerst zo veel mogelijk opnemen met een natte doek zonder schoonmaakmiddel. Daarna sprayen met UF2000 en op laten drogen. Verdwaalde (mogelijk al opgedroogde) spetters en plekken vind je met de lamp terug wanneer de kamer verduisterd is.
UF2000 - 0,5 liter + vlekdetectorEUR 15,88

Enzym produkten
Produkten die geuren verwijderen: Biotex Groen; Groene Zeep; Sanifris Bio, Bio Stalfris, HG nare geurtjes weg, UF2000, Nature s Miracle (tapijt); Simple Solution (tapijt en andere voorwerpen); Outright! (tapijt); Resolve (tapijt, misschien andere voorwerpen); Odor Mute (oorspronkelijk voor honden, heeft andere toepassingen, laat wit poeder achter, werkt op beton). Odor Abolish van Endosome Biologicals, kan ook bruikbaar zijn. Deze produkten gebruiken enzymen om de geur af te breken die in urine en feces zit, en zijn redelijk effectief.
De enzymen die gebruikt worden in waspoeders zijn dezelfde als in dure geur-verdrijvende produkten, maar ze kosten maar 1/3 van de prijs. En ze werken even goed mits je ze 24 uur vochtig houdt. Je vindt het in de supermarkt bij de waspoeders met inweek-middel. Als je een dergelijk enzym-produkt gebruikt, is het belangrijk dat je direct de verdunde enzymoplossing gebruikt, maak het gedeelte goed nat, overal waar de urine doorgedrongen is. Chemische reacties, inclusief enzymatische reacties, gaan sneller bij hogere temperaturen. Helaas werken de meeste enzymen niet goed bij een temperatuur hoger dan 38-39 graden, dus niet TE heet. Probeer de behandelde plek te bedekken met handdoeken met schoon water na de toepassing van de enzymen, dan een douchegordijn of grote plastic zak erover om het geheel vochtig te houden. Het hele ruikende gebied moet nat zijn met enzymen voor minstens 24 uur. Daarna evt. nasprayen met een verdunde azijnoplossing of spiritus. Laat de spirtitus wel goed uitdrogen voordat je je kat weer toelaat tot de ruimte ivm. de giftige dampen.

Wasbare zaken
Voor zaken die wasbaar zijn: doe ze in de wasmachine met een kop azijn en zonder wasmiddel, was dan opnieuw zoals je gewend bent. Of gebruik Biotex groen.

Donzen dekbed of kussen
Ondanks dat er meestal op het label staat, dat je een donzen dekbed of donzen kussen niet zelf kunt wassen, kan het wel degelijk. Je moet wel een wasdroger hebben om het dekbed te kunnen wassen. Eerst in de wasmachine op maximaal 40 graden en goed centrifugeren. Wassen doe je het liefst met Biotex groen i.v.m. de enzymwerking. Na het wassen doe je hem in de droger, niet te warm. Om hem op te kloppen doe je er in de droger een paar tennisballen bij.

Beton
Als je beton hebt waar urine ingetrokken is, kan het heel lastig zijn om dit te verwijderen, en het kale beton kan poreus zijn. Je moet de urine neutraliseren en het beton daarna goed afsluiten (sealen). Azijn en andere schoonmaakmiddelen kunnen helpen, maar slechts tijdelijk. Odor Mute is befaamd om de werking op beton. Ook HG alle nare geurtjes weg schijnt erg goed te zijn. De ventilatie verbeteren kan ook helpen. Een gespecialiseerd bedrijf is waarschijnlijk de beste manier om de urine volledig te kunnen neutraliseren. In extreme gevallen kan een nieuwe laag beton van 1-2 cm het probleem oplossen. Deze kun je daarna laten sealen of laat er een laag bouwplastic op leggen voordat je een nieuwe vloer legt. Het probleem bij sealen of een laag bouwplastic is wel de ventilatie. Die vermindert sterk wat weer andere gevolgen kan hebben zoals schimmelvorming.

Hardhouten vloeren
Hardhouten vloeren waar urine is ingetrokken zijn heel moeilijk om schoon te krijgen. Behandel eerst met een produkt op enzym-basis zoals HG alle nare geurtjes weg om de geur te verwijderen. Je kunt bleekmiddel voor hout en verfbeits kopen bij de bouwmarkten; je kunt een van de medewerkers vragen om advies. Je zult de deklaag of verflaag eraf moeten halen, een beetje schuren met zand, bleek en/of beits en de beschermlaag aanbrengen. Er zijn ook professionele bedrijven die dit doen. Als er veel urine is ingetrokken, kun je beter al het hout vervangen.

Bron: Een bewerking van http://www.calvencadecats.nl/

Extra tip
Verzamel in de loop van de tijd de lege sprayflacons van schoonmaakmiddelen. Als je ze goed uitspoelt inclusief de spuitdop + slangetje en daarna vult met een middel wat je prettig vindt werken (en wat je kunt bewaren), grijp je nooit mis.

Meer lezen?
Beloontherapie zindelijk maken.

Gelezen op het internet
Sommige mensen zweren bij:
 • Ecodor/UF2000 Met succes getest hier (click op het plaatje hieronder).

 • HG alle nare geurtjes weg.
 • Sanifris Bio van de firma Veip. Met redelijk succes getest hier. 1 literfles kun je aanlengen tot maximaal 50 liter.
 • Bio Stalfris. Met redelijk succes getest hier.
 • Nature's Miracle
 • Odor Mute
 • Een dettolsopje. Let op, wel giftig!
 • Plekken nawrijven met spirtitus. Dampen goed laten uitwasemen voordat je de kat weer tot de ruimte toelaat.
 • Schoonmaakazijn en mocht dat niet helpen dan oxaalzuur.
 • Een liter water met daarin een soeplepel natriumperboraat opgelost. Is de oplossing tot stand gekomen doe er dan een soeplepel ammoniak bij, goed roeren en de urinevlek met dit water behandelen. Daarna met veel water uitspoelen. Giftig!
  Waspoeder. Laat het even er op leggen en de geur trekt in de waspoeder en de geur van de waspoeder in je kleed (of bank). Ga er met je stopzuiger over heen om de waspoeder weer op te zuigen en je stofzuiger ruikt ook weer lekker.
 • Schrobben met witte azijn. Bestrooi de plek vervolgens met roggebloem of soda, dat kan worden verwijderd met de stofzuiger als het droog is. Dat moet de geuren die alleen de kat ruikt buiten werking stellen.
 • Het laten behandelen van je meubelen met een protexx behandeling. Dit maakt dat vloeistof op de stof blijft liggen en er niet intrekt. Urine blijft er gewoon opliggen en kan je daarna afnemen met alleen maar water.
 • In de buurt van de plasplekken tissues ophangen die je daarvoor over de geurklieren van je kat hebt gewreven. Katten hebben op verschillende plaatsen geurklieren. Deze klieren zitten o.a. op de plek waarmee een kat kopjes geeft. Katten kunnen met deze geurklieren tegen objecten aanwrijven om hun feromonen af te geven. Feromonen zijn geuren die ze gebruiken om te communiceren met soortgenoten. Deze feromonen spelen een heel belangrijke rol in de communicatie van katten. Deze methode vereist wel elke dag weer opnieuw ingewreven tissues.
 • Een favoriet mandje of dekentje met de geur van de kat plaatsen op of in de buurt van de plasplekken.
 • Op de plasplekken Feliway spuiten en / of Feliwaystekkers gebruiken. Daarin zitten feromonen die door een klier in de mondhoek van de kat worden geproduceerd.
 • Op de plasplekken een bakje zetten met een wattenpropje gedoopt in azijn.
 • Op de plasplekken Mispoes spuiten. Verkrijgbaar als spuitbus in dierenwinkel. Dit slaat bij mij op mijn keel!
Sommigen van bovenstaande zaken zijn zeer giftig. Ga dit zelf even na.

Meer lezen?
Beloontherapie zindelijk maken
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>