Kiepraam waarschuwing
Nog maar een keer een waarschuwing voor degenen die het nog niet weten.
Regelmatig lees ik over trieste gevallen van katten, kittens en volwassenen, die in opengeklapte Franse draai-kiep-ramen de dood vinden.

Je kent ze vast wel, die Franse ramen en balkondeuren. Je kan ze op 2 manieren openen. Helemaal naar binnen toe waarbij de zijkant scharniert, of de bovenkant schuin naar binnen waarbij de onderkant scharniert.

Wanneer je je raam schuin geopend hebt, kan je kat vast komen te zitten en zal door het heen en weer wurmen om proberen los te komen, zichzelf alleen nog maar vaster wrikken in het wig tussen raam en kozijn. Met alle gevolgen van dien. Het dier probeert los te komen maar zakt steeds dieper in de smaller wordende opening, totdat het dier sterft van uitputting en het afknellen van de buik.

De meeste van die draai-kiepramen hebben ook een ventilatiestand.
Het is even proberen maar tussen de stand dicht en opengekiept zit nog een stand. Dan komt er wel frisse lucht binnen maar lijkt het ook van buitenaf alsof het raam dicht zit. De kat kan er dan absoluut niet tussen komen, het is namelijk een heel klein kiertje.
Vaak hebben dit soort ramen ook een ventilatierooster erboven zitten wat je eveneens zonder enig risico gewoon kunt openen voor frisse lucht.

Heb je zulke ramen, of gaat je katje logeren bij iemand met dergelijke ramen, hou hier ajb rekening mee.

PS: Waar je hier raam leest, kan je ook balkondeur lezen.
Er zijn een aantal makkelijke oplossingen: Zoo+ verkoopt een speciale beschermhekjes voor de beveiliging van gekiepte ramen boven of onder. Zoek op "raambeveiliging". Bij diverse bouwmarkten zijn er speciale pinnen voor kantelramen te koop waarmee je het raam op een gleufje open kunt zetten. Bij dezelfde bouwmarkten kan je ook speciale beveiligingsplaatjes krijgen. Sommige dierenwinkels verkopen een soort vliegenhorren om de poezen tegen te houden. Wat ook kan: een kussen of een sok gevuld met zand bevestigen aan het raam. De kat kan daar zijn nagels in slaan om zich te bevrijden.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>