Tabby, patroon, kleur, oogkleur
Grondkleur, vlekkleur en het patroontype komen in verschillende kleuren voor en verschillen sterk van elkaar. Hieronder vind je een bloemlezing uit de meest in Nederland voorkomende patronen en kleuren.
Glitter
glitter
Sommige bengalen hebben glitter. Het lijkt dan in het zonlicht net alsof ze bestrooid zijn met goudstof. Glitter is erg moeilijk op een foto vast te leggen. Kijk hier naar een paar voorbeeldfoto's (pop-up) van bengalen waar het goed zichtbaar is:
Click pop-up

black tabby Zahra
Black tabby
oogkleur

© Ifness

© Ifness
marble
Meer spectaculaire voorbeelden van marbles.
Voor vererving zie deze pagina.

© D.

© Ifness

© Ifness
spotted

© Ifness
rosetted

© Zumstar
sparble
Tussenvorm black tabby spotted / marble:
Marble en spotted vererven niet helemaal eenduidig: er komen vaak tussenvormen voor tussen beide tabby variëteiten. Een voorbeeld daarvan is de sparble. Over het ontstaan van deze 'mengbengalen' is niet veel bekend. Voor de fok van gerozette bengalen zijn zij echter gewenst, door hun grote 'vlekken' en hun vaak driekleurige genetische achtergrond. © Lopend Vuur

© Ifness

© Ifness

© Ifness
Snow tabby
Sneeuwbengalen zijn er in 3 variëteiten. Seal lynx (tabbypoint siamees, blauwe ogen), seal mink (tabbypoint tonkanees, blauwgroene ogen), seal sepia (tabbypoint burmees, geel / groene ogen).
Sneeuwbengalen hebben 2 genen voor sneeuw. Een black tabby sneeuwdrager heeft 1 gen voor sneeuw. Er is een lynx-gen en een sepia-gen en afhankelijk van de combinatie waarin die twee in een kat terecht komen, levert dat drie sneeuwvarianten op. Twee lynx genen leveren een seal lynx op, twee sepia genen leveren sepia op een combinatie van één lynx gen en één sepia gen levert een mink op.
Dit is overigens wel een uitzondering binnen de kleurvererving. Over het algemeen zal één kleur dominant zijn over een andere. Wanneer een kat bijvoorbeeld één bruin gen en één silver gen draagt, ontstaat niet (zoals bij de sneeuwtjes) een mengvorm die midden tussen bruin in zilver in zit, maar wordt het bruine gen overheerst door het zilvergen en krijgt de kat een zilver uiterlijk. Ik ken eigenlijk geen enkele kleur bij katten die een mengvorm oplevert zoals de sneeuwgenen dat wèl doen. © BB Queen
seal lynx

seal mink

seal sepia

oogkleur

© Edith
spotted

© Ifness
rosetted
marble
In Nederland niet erkende varianten
Dominante genen komen meteen tot uiting als een kat ze draagt. Recessief verervende genen kunnen echter generaties lang onopgemerkt doorgegeven worden voor ze tot uiting komen. Soms wordt bewust met deze recessieven gefokt met als argument, dat ze bij wilde katten ook voorkomen. Een afwijkend gekleurde wilde kat heeft vaak een veel minder grote overlevingskans dan de oorspronkelijke versie. De kans dat een wild ouderpaar dezelfde recessieve genen aan hun nageslacht geven en het tot uiting kan komen, is dan ook zeer klein. Alleen in gevangenschap kan een wilde kat met een afwijkende kleur in leven blijven en de recessieve genen onbeperkt doorgeven. Een afwijkend gekleurde bengaal kan zijn laatste echt 'wilde' karakteristieken (bijv. gezichtstekening, lichte buik, rozetten, contrast) verliezen, waardoor hij zich niet langer onderscheidt van andere raskatten en huiskatten. Bij de bengaal voorkomende recessieven zijn o.a.:
Bewerking van © Lopend Vuur
spotted / rosseted

marble

cinnamon
Een genetisch cinnamon bengaal heeft een kaneelkleurige staartpunt en voetzolen. Dit is voornaamste manier om te bepalen of de bengaal inderdaad geen black tabby bengaal met slecht contrast is. Het gen voor cinnamon is recessief. Een bengaal kan het onzichtbaar bij zich dragen en doorgeven aan het nageslacht met een andere recessieve cinnamondrager of een cinnamon bengaal.

© Klassik Bengals

chocolate
Een genetisch chocolate bengaal heeft een bruine staartpunt en voetzolen. Dit is voornaamste manier om te bepalen of de bengaal inderdaad geen black tabby bengaal is. Het gen voor chocolate is recessief. Een bengaal kan het onzichtbaar bij zich dragen en doorgeven aan het nageslacht met een andere recessieve chocolatedrager of een chocolate bengaal.


© Simply Simes
blauw
Een genetische blauwe bengaal heeft perzikkleurige ondertonen. Het contrast van het patroon op een lichtere achtergrond verdwijnt grotendeels. Net als de karakteristieke gezichtsmarkeringen. Blauw is een recessief gen. Een bengaal kan het onzichtbaar bij zich dragen en doorgeven aan het nageslacht met een andere recessieve blauwdrager of een blauwe bengaal.
zilver
De schacht van de haren van een zilver bengaal is grijs of wit, met een zwarte haarpunt. Wanneer niet zwart maar geel / bruin naar voren komt, spreek je over tarnish. Het zilvergen is dominant en maar één ouder hoeft zilver te dragen om het aan kittens door te geven. Een bengaal draagt pas zilver wanneer hij werkelijk zilver is. Ze kunnen het niet recessief (onzichtbaar) met zich meedragen. Zilver kittens fokken is alleen mogelijk met minimaal één zilver ouder. Zilver bengalen kunnen wel het black tabby gen recessief met zich meedragen. Dan spreek je over een heterozygoot zilver. Twee heterozygoot zilver ouders kunnen dus zowel black tabby kittens, die dan geen zilver gen hebben, als zilver kittens krijgen. Een homozygoot zilver ouder krijgt alleen maar zilver kittens.

© Kingsmark
zwart
Het zwarte gen zorgt voor het maskeren van ieder tabbypatroon, wat het weer onmogelijk maakt om voorspellingen te doen over het vererven ervan. Sommige zwarte bengalen zullen wanneer ze jong zijn, nog een zweem van het patroon tonen: ghostmarkings. Zwart is een recessief gen. Een bengaal kan het onzichtbaar bij zich dragen en doorgeven aan het nageslacht met een andere recessieve zwartdrager of een zwarte bengaal.

© Pocket Leopards
albino
Albino bengalen zijn er in twee soorten, met blauwe ogen en met rode ogen. Een albino bengaal heeft geen zichtbaar patroon. Albino katten hebben vaak gezondheid-gerelateerde problemenen als zichtproblemen, doofheid, huidproblemen. Ze zijn vaak ook zeer gevoelig voor licht en zon.

© Dansexoticpets
langharig
Bij langharige bengalen verdwijnt het patroon en contrast als het ware door het lange haar. Ook het typische wilde koptype is niet goed meer zichtbaar met dank aan de lange vacht. Het gen voor langhaar is recessief. Een bengaal kan het onzichtbaar bij zich dragen en doorgeven aan het nageslacht met een andere recessieve langhaardrager of een langhaar bengaal.

© Max
blue-silver, fawn, lilac, snow-silver
Om het nog ingewikkelder te maken bestaan er ook nog de zeer zeldame kleuren blauw-zilver, fawn, lilac, sneeuw-zilver en nog wel veel meer. Hiervoor verwijs ik naar Pocket Leopards Bengal Cats.

© Wilderside Bengals

© Pawperfect Bengals


If you find your photo here and you object, please email me and I will remove it at once.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>