Kitten kiezen
Een kitten zoeken
Er zijn in Nederland ondertussen veel bengalenfokkers. Wil je zeker weten dat je aanstaande kitten in ieder geval aan de rasstandaard voldoet, oriënteer je dan van te voren goed. Bekijk veel foto's van verschillende kittens, in binnen- en buitenland, vergelijk de aangeboden kittens en vraag jezelf af wat je ongeveer wil verwachten. Vraag desnoods advies aan ervaren fokkers. Op die manier krijg je er meer oog voor. Niet iedere fokker fokt even mooie kittens op even verantwoorde wijze als verstandig zou zijn.

Voordat je besluit een kitten te kopen, is het handig bij jezelf na te gaan wat je van de bengaal verwacht en wat je met de bengaal wil. Wil je gaan fokken? Wil je gaan showen? Of misschien wel allebei? Of wil je dat allemaal niet maar toch een dier wat volledig voldoet aan de rasstandaard? Niet elk kitten met fok- of showkwaliteit is gelijk een fokkitten. Ben je in dat geval bereid het daarbij behorende prijskaartje te betalen? In alle andere gevallen kun je het beste een huisdier-kwaliteit bengaal aanschaffen. Dit betekent niet dat je genoegen neemt met minder. Het is en blijven bengalen, met dezelfde bengalenstreken en hetzelfde bengalenkarakter mits op verantwoorde wijze gefokt.

Bengaal kittens raken vanaf 8 weken in de "fuzzie periode". Tijdens deze periode krijgen de kittens tijdelijk een langere vacht en wordt de tekening minder duidelijk.Is het vachtpatroon voor jou van groot belang, ga dan voor die tijd bij de fokker langs.

Belangrijk bij het uitzoeken van een kitten is erop te letten of de kittens goed gesocialiseerden niet schuw zijn. Als je bij de fokker op bezoek komt, kijk dan of de kittens onbevangen op je afkomen. Een goede fokker laat kittens vanaf een week of 3 in de huiskamer verder opgroeien en neemt ze veel in de handen. Het is voor kittens erg belangrijk dat ze, zeker tijdens de eerste fase van de socialisatieperiode (ongeveer van 2 tot 7 weken), tussen de mensen opgroeien waar ze gewend raken aan huiselijke geluiden en bezigheden.

Bengalen hebben nog een redelijk percentage wild bloed door de aderen stromen. Des te meer reden om een goede socialisatie door te maken. Bengalen fokken is een "vak apart".
Kittens die terughoudend of zelfs schuw zijn, worden dat vaak wanneer ze volwassen zijn, nog meer. Bengalen van de F1, F2 of F3 generatie zijn over het algemeen schuwer en vaak ook agressiever dan latere generaties. Deze bengalen zijn zeker geen 'katten voor beginners'!

Kijk als voorbeeld eens naar dit filmpje. Zo hoort het karakter van bengalenkittens te zijn. Ga jij op bezoek bij een fokker en jouw mogelijk toekomstige kitten van een week of 6 of ouder, is niet zoals deze (behalve wanneer ze liggen te slapen), koop het niet! Bengalenkittens horen niet schuw, teruggetrokken, lusteloos of bang van je te zijn. Liggen ze te slapen en zijn ze niet wakker te krijgen, ga dan nog een keer terug.
Kwaliteit en prijzen
Huisdier-kwaliteit:
Deze bengalen hebben kenmerken die fokkers liever niet in het ras benadrukken. Voorbeelden hiervan kunnen bijv. zijn; een iets te lange of te dunne staart, of een staart met een knik. Oren kunnen iets te groot zijn of te puntig. Een buik die geen spotjes heeft, de vacht die ticking vertoont, niet helemaal helder is, ribstrepen of een medaillon heeft. De bengalen kunnen evt. een verborgen erfelijke afwijking hebben waar het dier zelf geen enkele last van heeft, maar wat fokkers niet willen doorgeven aan het nageslacht. Wanneer beide ouders dezelfde verborgen afwijking hebben, kan het tot uiting kan komen en het dan misschien wel schadelijke gevolgen heeft voor het nageslacht. Het spreekt vanzelf dat deze dieren wel over een lief karakter moeten beschikken. Ondanks dit alles zullen het nog steeds prachtige bengalen zijn en waarschijnlijk alleen geoefende ogen zullen de 'gebreken' zien. Een huisdier-kwaliteit bengaal wordt alleen verkocht als huisdier en er mag dan ook echt niet mee gefokt worden.

High quality pet:
Niet elk kitten met fok- of showkwaliteit is gelijk een fokkitten. Deze bengalen zijn van fokkwaliteit, maar om diverse redenen mag er niet mee gefokt worden. Een hoge kwaliteit huisdier dus.

Fok-kwaliteit:
Deze bengalen hebben kenmerken die fokkers graag in zien in hun lijnen. Een dikke, goed van lengte, laaggedragen staart, kleine ronde oren, een contrastrijke vacht met weinig of geen ticking. Natuurlijk zal de bengaal in goede gezondheid zijn met een lief karakter. Soms gebeurt het dat sommige fok-kwaliteit bengalen kenmerken hebben die aan huisdier-kwaliteit toegeschreven worden, maar de fokker kan van mening zijn dat de bengaal andere goede kenmerken heeft die de lijn nodig heeft. Door een weloverwogen juiste keuze te maken bij het kiezen van de andere ouder van het toekomstig nageslacht, zullen deze kenmerken benadrukt worden in de kittens die uit die combinatie geboren worden. Beide ouders zullen elkaar moeten aanvullen bij kenmerken die niet duidelijk genoeg aanwezig in de ouders.

Show-kwaliteit:
Deze bengalen zijn spectaculair mooi met een lief karakter. De vacht is fluweelachtig zacht en meestal ook geglitterd. Ook zonder glitter kan een bengaal goede resultaten op shows halen, maar hier in Nederland ligt de nadruk toch wel op geglitterde bengalen. Verder vertoont de vacht geen of weinig strepen op de ribben en poten en geen ticking. Het contrast is uitmuntend. Showbengalen hebben een wild uitziend gezicht met scherpe tekening, een lang en gespierd lichaam. De achterpoten staan iets hoger dan de voorpoten. De oren zijn klein en goed geplaatst. Alle kenmerken van de beschreven rasstandaard moeten kloppen.

Prijzen:
De prijzen van kittens kunnen erg verschillen. Dit hangt af van de kwaliteit, bloedlijn, tekening en geslacht. De prijs voor een bengaal als huisdier, dus met fokverbod, kan erg variëren en ligt meestal ergens tussen de 700-1300 euro. Sommige fokkers hanteren een wat hogere prijs voor een high quality pet. De prijzen van fok-kwaliteit en/of show-kwaliteit kittens liggen hoger.
In het buitenland gelden over het algemeen nog veel hogere prijzen dan hier in Nederland.

Bij marble fokken komen er hele andere dingen kijken dan bij spotted-fokken voor wat betreft het patroon. De meeste spotted-fokkers die wel eens een marble in het nest krijgen, hebben dan o.h.a. een zeer dicht donkere (sheeted) marble of een bullseye marble (met een grote ronde donkere cirkel op de beide zijdes). En dat zijn de minst mooie marbles. Marble-fokkers, zoals ik, fokken op een heel ander patroon en dat is lastig bij het vinden van de juiste fokkatten (dus prijzig, zucht). Als je dan ook nog eens op type selecteert, wordt de spoeling helemaal dun.
Lees hier verder voor de thuiskomst van je kitten.
Je kitten komt thuis.
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>