Medicatie geven

Een tablet of poeder, hoe geef ik die aan mijn huisdier?

Een tablet geven kan soms erg lastig zijn. De meeste katten zullen tegenstribbelen.
Hieronder vind je een aantal methoden om een tablet toe te dienen. Je kunt je kat als kitten hier al aan wennen. Na het borstelen het bekje open te maken, je vinger op zijn tongetje leggen en daarna als beloning een snoepje op de tong leggen. Hier begin je het liefst zo vroeg mogelijk mee.

Tablet
Het allereenvoudigste is, de tablet in een stukje vlees of lekkers te verstoppen. 's Morgens voordat je kat zijn eten krijgt, kan je deze het beste geven. Zijn honger is dan het grootste.

De tablet verpulveren tot poeder
Dit lukt meestal goed met een vijzel, tabletvergruizer (is verkrijgbaar bij de apotheek), tussen twee eetlepels of met een deegroller. Je kunt beginnen door de poeder handmatig te mengen met zijn voedsel, b.v. verse vis/ vlees. Accepteert je kat dit niet, dan kan je nog gebruik maken van een keukenblender. Stop verse vis/ vlees in de keukenblender, haksel de vis/ vlees en voeg dan de poeder van de tablet toe aan in de keukenblender. Laat vervolgens de keukenblender de poeder homogeen door de verse vis/ vlees mengen. Je kat eet het dan bijna altijd op. Lukt het dan nog niet, dan kan je het voedsel iets verwarmen. Hierdoor wordt de smaak/ geur van het voedsel sterker dan het poeder. Hierdoor heeft je kat niet door dat het voedsel de poeder bevat.
Speciaal bij katten wordt het poeder ook wel eens gemengd met een beetje smakelijke vitamine / haarbal pasta. Als je geluk hebt likken ze het zelf op. Het in de bek geven werkt o.h.a. redelijk omdat het plakkerig is en niet makkelijk uitgespuugd kan worden. Je kan de pasta ook op een voorpootje aanbrengen Vervolgens is het de bedoeling dat hij zijn pootje zal schoonlikken. Of hij gaat heel hard met zijn pootje schudden zodat het dus overal behalve in zijn bekkie terecht komt. :-)

Bekje openen
Leg de palm van je (rechter)hand plat op de snuit van je kat met aan de ene zijde de duim en aan de andere zijde de wijsvinger. Druk nu onder tegen de boven tanden aan met deze duim en wijsvinger. Als je gelijktijdig het hoofd een beetje achterover houdt, dan ontspant de onderkaak, waardoor deze een beetje open zakt. Gebruik nu je middelvinger van je andere hand om de onderkaak een beetje open te duwen. Dit kan ook, heel voorzichtig, bij het kaakgewricht. Je hebt de tablet tussen de duim en wijsvinger van je (linker)hand vast en legt hem midden achterop de tong. Sluit de bek en strijk zachtjes over de keel, zodat je een slikreflex opwekt. Hierdoor gaat hij slikken. De bek niet openen, alleen als je kat zijn tong na een slikreflex naar buiten wil doen. Op dit moment is het doorgeslikt. Als je de bek te vroeg opent, zit de tablet nog in zijn bek.

Tablet oplossen in een vloeistof(water)
Met een plastic injectiespuit (zonder naald) kan je proberen aan de zijkant van zijn bekje de vloeistof naar binnen te krijgen. Ga voorzichtig en rustig te werk, want het is niet de bedoeling dat ze zich verslikken! Ongetwijfeld zal hij tegenstribbelen. Ter bescherming van jezelf, kunt je hem bij deze behandeling in een doek wikkelen. Houdt zijn hoofd achterover en sper met je vingers zijn bek open, zodat je het puntje van de injectiespuit tussen zijn tanden kunt duwen.

Pillenschieter
Met een pillenschieter, is verkrijgbaar in de dierenzaak of bij je dierenarts. Hierna altijd een beetje water geven met een plastic spuitje.

Vasthouden
Stribbelt je kat te erg tegen, wikkel hem dan eerst stevig in een doek of pas met hulp de houdgreep toe. Hier hebben we een speciale dwangbuis gemaakt van babyspullen: flanellen luier gevoerd met een aan beide kanten katoenen bedzeilmolton. Sterke kat die daar doorheen komt met haar nagels. Voor sommige katten is dit veel minder belastend dan een handdoek of een houdgreep.

Poeder
Je kan beginnen door de poeder handmatig te mengen met zijn voedsel, b.v. verse vis/ vlees. Accepteert je kat dit niet, dan kan je nog gebruik maken van een keukenblender. Stop verse vis/ vlees in de keukenblender, haksel de vis/ vlees en voeg dan de poeder van de tablet toe aan in de keukenblender. Laat vervolgens de keukenblender de poeder homogeen door de verse vis/ vlees mengen. Je kat eet het dan bijna altijd op. Lukt het dan nog niet, dan kan je het voedsel iets verwarmen. Hierdoor wordt de smaak/ geur van het voedsel sterker dan het poeder. Hierdoor heeft je kat niet door dat het voedsel de poeder bevat.

Poeder in capsules
Je kan speciale capsules laten maken bij je locale apotheker en deze laten vullen met het poeder. Je kan aan de apotheker aangeven hoeveel gram een capsule moet bevatten, b.v. 0,5 gram per capsule. De kosten zijn meestal gering.

Te vies
Soms moet je een kat een medicijn wat echt zo ontzettend vies is, dat hij zal gaan speekselen van misselijkheid tijdens en na het geven. Het geven op zich kan een ramp zijn waar je kat erg overstuur van kan raken. Ook wanneer je kat daardoor alles weer uitbraakt, heb je een probleem. Probeer het in dat geval eens te mengen door vanillevla en/of door slagroom. Waarschijnlijk moet je het dan alsnog wel dwangvoeren via een spuit. Vanillevla en slagroom zijn beide middelen die niet geweldig voor katten zijn, maar het is een kiezen tussen 2 kwaden. Overleg dit wel even met je dierenarts.

Veel succes.

© Aangepaste brontekst: http://www.niesziekte.nl/

Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>