Waarom concentreert Cattery Ifness zich voornamelijk op marbles? Hierom!
Click op de diverse links om naar de desbetreffende catteries te gaan.

© Debbie Garcia
Chloes Painted Spirit of AdventureBeach
Elongate eye marble
Spectaculair

Marble bengalen kunnen zeer spectaculaire katten zijn. De marble vacht is vaak extreem zacht. Helaas zijn er maar weinig goede marbles. Toen ik in 2003 aangaf marble te willen gaan fokken, stond ik er in Europa nagenoeg alleen voor en werd stilletjes voor gek verklaard. Nu ondertussen zijn er gelukkig meer catteries die 'het licht hebben gezien'.

De meeste mensen die een goede marble in het echt mogen bewonderen (en voelen!!), zijn al snel om. Hier thuis zeggen wij: "Seen one spotted, seen them all!"

Bij de marble is er geen enkele kat met hetzelfde patroon. De patronen van goede marbles gaan steeds meer lijken op wat je bij wilde katachtigen in het wild vindt. Een open driekleurig horizontaal patroon zonder bullseye of tabbypatroon. Het is een zeer grote uitdaging om marbles te fokken. Het vinden van een beschikbare goede partner is lastig!

Julie Gracie Moseley van Zendada Bengals heeft een zeer duidelijke handleiding opgesteld om de huidige marble patronen te kunnen beoordelen. Thanks Julie!!! :-)

Het marblepatroon vererft recessief ten opzichte van het spotted patroon. Marble en spotted bengalen komen regelmatig in hetzelfde nest voor. De kleureisen voor de marble bengaal zijn hetzelfde als voor de spotted bengaal. De marbles hebben vaak een warmere grondkleur dan hun spotted nestgenoten. Door de grotere aftekening hebben zij vaak een scherper contrast met minder ticking. Het patroon moet het liefst vrij breed zijn. De meeste marble bengalen zijn tegenwoordig driekleurig, waarbij het binnenste deel van de aftekening warmer is dan de grondkleur. Vaak is het warmere binnenste van de aftekening nog doorkruist met een soort visgraatmotief in de kleur van de rand. De tekening op de schouder van een marble bengaal is zo mogelijk nog kleuriger dan de rest van de aftekening. Zo kunnen ook vierkleurige marbles ontstaan die een zeer spectaculaire samenvloeiïng van kleuren vertonen.

De oriëntatie van de aftekeningen moet zo min mogelijk gelijkenis vertonen met de classic tabby 'bulls-eye' tekening. Ook zware verticale markeringen zijn ongewenst. De beste marmertekening is zo horizontaal of vloeiend mogelijk. Rozetten op staart en achterste zijn zeer gewenst. Veel fokkers gebruiken marbles bij de fok van spotted katten. Door het inkruisen van een marble bengaal worden de spotted nakomelingen vaak warmer van kleur, met grotere vlekken die bovendien een meer willekeurige oriëntatie vertonen. Het nadeel van een kruising met een marble is, dat van de marble ouder weinig te voorspellen is over het contrast, de ticking en en het vlekpatroon dat hij of zij zal vererven aan de spotted kittens. De voordelen wegen hier echter ruimschoots tegenop: drie of meer generaties spotted aan spotted gefokte bengalen, hebben meestal veel kleinere vlekjes en een meer verticaal georiënteerd patroon.

Marble en spotted vererven niet helemaal eenduidig: er komen vaak tussenvormen voor tussen beide tabby variëteiten. Een voorbeeld daarvan is de sparble. Over het ontstaan van deze 'mengbengalen' is niet veel bekend. Voor de fok van gerozette bengalen zijn zij echter gewenst, door hun grote 'vlekken' en hun vaak driekleurige genetische achtergrond.
© Lopend Vuur


© Nicole
Bellagiobengals Rumor has it


© Carol Effinger's
Sutera Maju
Serpentine marble© Ilona Koeleman
Wakanda Kina of Ifness (Pebbles)
Sparble

© Marc King
Calcatta Hyakutake of Calanda
Sheeted marble
© N.
Roman Bengals Itulah of D.

© Mountainpark Bengal Cats
Mountainpark Zippurr

© Ilona Koeleman
Ifness Felice

© Kathy Hunter former owners:
Forestgems and Blissnmore:
Sierragold Firestorm

© N. + Ilona
Valentino de Baracoa

Meer lezen?
Wilde vachtpatronen in de marbles
Dissecting the marble pattern
Meer over het fokken van marbles
The amazing Marble
Marbled Bengals
Meer marble links
Cattery Ifness maakt haar content zelf, of gebruikt een bronvermelding met toestemming. Neem je content over, ook al herschrijf je het, een bronvermelding is wel zo netjes! Wie geen bronvermelding vermeldt, schendt het auteursrecht en is strafbaar. Te gebruiken link:

<a href="http://www.ifness.com/bengaal">© Cattery Ifness</a>